Skip links

Χρήσιμες πληροφορίες για την επέμβαση Laser

Ιόνιο Οφθαλμολογικό Κέντρο

Είναι ασφαλές το laser;

Το laser είναι μία ασφαλής επέμβαση που εφαρμόζεται πλέον πάνω από 20 χρόνια. Βασική προϋπόθεση είναι ο ασθενής να υποβληθεί σε πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο από ειδικά εκπαιδευμένο στη διαθλαστική χειρουργική οφθαλμίατρο, ώστε να προβλεφθούν πιθανά πρώιμα ή όψιμα μετεγχειρητικά προβλήματα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ασθενής δεν δύναται να υποβληθεί στην επέμβαση λόγω ποιοτικών χαρακτηριστικών των οφθαλμών του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για υγιή κατά τα άλλα μάτια που πρέπει να παραμείνουν υγιή και μετά την επέμβαση, απλά χωρίς να χρειάζονται πλέον γυαλιά.

Χρήσιμες Πληροφορίες για Επεμβάσεις Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Χρήσιμες Πληροφορίες για Επεμβάσεις Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να κάνει laser;

Εκτός από κάποιες ειδικές παιδοφθαλμικές διαθλαστικές παθήσεις η ιδανική ηλικία είναι μετά το 20ο έτος και έχοντας μία αρκετά σταθερή συνταγή γυαλιών για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Υπάρχει περίπτωση να χρειαστώ ξανά γυαλιά?

Οι επεμβάσεις laser εφόσον πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένο διαθλαστικό χειρουργό σε έγκυρο οφθαλμολογικό κέντρο η πιθανότητα να διορθωθούν όλοι οι βαθμοί και να μην εμφανισθούν ξανά στο μέλλον είναι 95%. Ακόμα και στη μικρή πιθανότητα επανεμφάνισης οι βαθμοί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ελάχιστοι και δε χρειάζονται γυαλιά ή μπορούν να διορθωθούν με συμπληρωματικό laser. Οι πιο συχνές αιτίες είναι:

Μη ακριβής προεγχειρητική εκτίμηση: Πολλοί ασθενείς έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν γυαλιά για χρόνια που δε φέρουν τους πραγματικού τους βαθμούς, έχοντας συνήθως «λιγότερη μυωπία» ή «περισσότερη υπερμετρωπία». Παρόλα αυτά και ειδικά στις νεότερες ηλικίες το μάτι μπορεί να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια και να αντισταθμίσει τους «λάθος» βαθμούς, πολλές φορές προκαλώντας ταλαντεύσεις στην όραση ή και πονοκεφάλους. Ωστόσο, σε μεγαλύτερη ηλικία που ο οφθαλμός δε θα μπορεί να κάνει αυτήν την extra προσπάθεια οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται αλλαγή συνταγής. Εάν λοιπόν το laser βασισθεί μόνο σε αυτήν την αρχική «λάθος» συνταγή γυαλιών ενδέχεται το αποτέλεσμα αρχικά να σας ικανοποιήσει, αλλά αργότερα να βγουν στην επιφάνεια και οι υπόλοιποι βαθμοί που δεν είχαν υπολογισθεί.
Όμως, ένας σωστός προεγχειρητικός έλεγχος θα μας επιτρέψει να υπολογίσουμε με πολλούς διαφορετικούς υποκειμενικούς και αντικειμενικούς τρόπους και με μεγάλη ακρίβεια το πραγματικούς βαθμούς αποφεύγοντας τέτοιες υπερ- ή ύπο διορθώσεις.

Φυσιολογική εξέλιξη διαθλαστικού σφάλματος με την ηλικία: Στην περίπτωση της μυωπίας δεν είναι απίθανο να εμφανισθεί νέα στο μέλλον. Οι πιθανότητες αυξάνονται όσο μικρότερη είναι η ηλικία και όσο μεγαλύτερη η αρχική μυωπία.
Στην περίπτωση της υπερμετρωπίας υπάρχει πιθανότητα να υποστρέψει μέρος της διόρθωσης, ειδικά όταν διορθώνονται με laser πάνω από 3 διοπτρίες υπερμετρωπίας.

Χρήσιμες Πληροφορίες για Επεμβάσεις Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Το laser επηρεάζει ή επηρεάζεται από την εγκυμοσύνη?

Μύθος:
«Μία γυναίκα πρέπει να έχει ολοκληρώσει με τις εγκυμοσύνες της για να προχωρήσει σε επέμβαση laser.»
Πραγματικότητα:
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για κάποιο διάστημα μετά μπορεί να υπάρχουν μεταβολές στη συνταγή των γυαλιών. Οι μεταβολές αυτές είναι στην πλειοψηφία τους προσωρινές. Η αιτία είναι ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγονται ορμόνες που χαλαρώνουν τον ιστό της μήτρας και συγκεκριμένα το κολλαγόνο προκειμένου να αυξήσει το μέγεθός της και να φιλοξενήσει το έμβρυο. Παρόμοιος ιστός υπάρχει και στον κερατοειδή, αλλάζοντάς του σε ορισμένες περιπτώσεις την καμπυλότητά του και κατά συνέπεια προκαλώντας κάποιες μεταβολές στη συνταγή των γυαλιών. Ωστόσο μετά το πέρας της εγκυμοσύνης όπως επανέρχεται η μήτρα στις αρχικές της διαστάσεις το ίδιο συμβαίνει και με τον κερατοειδή και κατ’ επέκταση με τη συνταγή γυαλιών. Παρόλα αυτά υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει μία μικρή μεταβολή.

Μύθος:
«Μια γυναίκα που έχει κάνει laser δεν μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά.»
Πραγματικότητα:
Ασθενείς με υψηλή μυωπία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προδιάθεση για αποκόλληση αμφιβηστροειδούς ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει laser. Ο λόγος είναι ότι ο αμφιβληστροειδής τους ενδέχεται να είναι πιο λεπτός και επίσης το αξονικό μήκος του οφθαλμού τους πιο μεγάλο. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων λόγω της κατασκευής του οφθαλμού έχει ως αποτέλεσμα να ασκούνται ισχυρές έλξεις στον αμφιβληστροειδή προκαλώντας κάποιες φορές την αποκόλλησή του. Οι έλξεις αυτές μπορεί να γίνουν ισχυρότερες κατά τη διάρκεια της πίεσης του φυσιολογικού τοκετού.
Ωστόσο, δεν είναι το laser που θα επηρεάσει τον τρόπο που θα γεννήσει μία γυναίκα αλλά το εάν υπάρχει προδιάθεση λόγω μυωπίας να κάνει αποκόλληση.
Για το λόγο αυτό όλες οι γυναίκες με υψηλή μυωπία έχουν ή δεν έχουν κάνει laser πρέπει να ελέγχονται πριν γεννήσουν από τον οφθαλμίατρο.

Συμβουλή: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, της διαδικασίας τεκνοποίησης ή της διαδικασίας τεχνητής γονιμοποίησης πρέπει να αποφεύγετε το laser. Επίσης και για 6 μήνες μετά από τις παραπάνω περιπτώσεις καλό θα είναι να μην προβείτε σε επέμβαση laser. Se όλες τις άλλες περιπτώσεις μπορείτε να μπείτε στη διαδικασία και εφόσον ο προεγχειρητικός έλεγχος το επιτρέψει να προχωρήσετε στην επέμβαση.
Επίσης, εφόσον η βυθοσκόπηση είναι φυσιολογική και δεν έχετε άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα είτε έχετε είτε δεν έχετε κάνει laser δε συντρέχει οφθαλμολογικός λόγος να επηρεάσει τον τρόπο που θα γεννήσετε.

Χρήσιμες Πληροφορίες για Επεμβάσεις Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Χρήσιμες Πληροφορίες για Επεμβάσεις Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Πονάει η επέμβαση με laser?

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν υπάρχει πόνος. Μπορεί να αισθανθείτε κάποια πίεση για λίγα δευτερόλεπτα ή ένα ελαφρύ τσούξιμο.
Μετά την επέμβαση αισθάνεσθε έναν ερεθισμό και μία φωτοφοβία για κάποιες ώρες. Στην περίπτωση που κάνατε LASIK τα συμπτώματα περνάνε τις περισσότερες φορές εντός 24 ωρών. Στην περίπτωση του PRK/LASEK τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως παραπάνω και μπορεί να συνοδεύονται από αίσθημα ξένου σώματος ή και πόνο που μειώνονται βαθμιαία εντός 3-4 ημερών.

Μπορώ να κάνω αθλητικές δραστηριότητες μετά το laser?

Για μία εβδομάδα καλό θα ήταν να αποφεύγονται όλες οι δραστηριότητες. Στο LASIK μπορείτε να κάνετε Joking και ελαφριά γυμναστική μετά από 3 ημέρες. Μετά μπορείτε να επανέλθετε σε δραστηριότητες που δεν εκθέτουν το μάτι σε τραυματισμό (όπως αθλήματα επαφής). Μετά από ένα μήνα μπορείτε να επανέλθετε σε όλες τις αθλητικές σας δραστηριότητες. Στην περίπτωση που κάνετε πολεμικές τέχνες πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, διότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται το LASIK. Επίσης εάν εκτίθεστε υπερβολικά στον ήλιο πάλι πρέπει να έχετε ενημερώσει το γιατρό διότι ενδέχεται να μην πρέπει να κάνετε PRK.

Χρήσιμες Πληροφορίες για Επεμβάσεις Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Μπορείτε να ταξιδέψετε ακόμα και την ίδια ημέρα.

Σε δουλειά γραφείου συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε σε 3 ημέρες μετά από LASIK και σε μία εβδομάδα μετά από PRK/LASEK.
Σε χειρωνακτικές εργασίες που δεν εκτίθενται σε σκόνη ή βρωμιά μπορείτε να επιστρέψετε σε μία εβδομάδες και με τις δύο μεθόδους.
Σε εργασίες που εκτίθενται σε σκόνη, βρωμιά και ακαθαρσίες πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 2 εβδομάδες με ένα μήνα.

Χρήσιμες Πληροφορίες για Επεμβάσεις Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Χρήσιμες Πληροφορίες για Επεμβάσεις Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Επιτρέπεται το μακιγιάζ μετά το laser?

Το μακιγιάζ δεν επιτρέπεται από μία ημέρα πριν έως και 2 ημέρες μετά την επέμβαση. Κατόπιν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που δεν τοποθετούνται στα βλέφαρα. Μία εβδομάδα μετά μπορείτε να βάψετε και τα βλέφαρά σας, αλλά να αποφύγετε το μολύβι και γενικά τη βαφή του βλεφαρικού χείλους για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Χρήσιμες Πληροφορίες για Επεμβάσεις Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Χρήσιμες Πληροφορίες για Επεμβάσεις Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Μπορώ να βρέξω τα μάτια μου μετά το laser?

Την ημέρα του χειρουργείου καθώς και την επομένη καλό είναι να αποφεύγετε το λούσιμο και το βρέξιμο των ματιών. Ντουζ στο σώμα μπορείτε να κάνετε κανονικά. Αποφεύγετε για μία εβδομάδα μπάνιο στην πισίνα ή στη θάλασσα.

Επηρεάζει ο ήλιος μετά την επέμβαση?

Την ημέρα της επέμβασης θα σας ενοχλεί η έκθεση στον ήλιο και για αυτό θα πρέπει να έχετε μαζί σας γυαλιά ηλίου. Στην PRK/LASEK είναι σημαντικό να φοράτε γυαλιά τύπου μάσκας σκούρα για ένα χρόνο ακόμα και με χαμηλή ηλιοφάνεια. Στη LASIK συνιστάται να φοράτε τα γυαλιά, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να τα φοράτε συνέχεια και μπορείτε να επιλέξετε και λιγότερο σκούρο φακό χωρίς να είναι τύπου μάσκας.

Χρήσιμες Πληροφορίες για Επεμβάσεις Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Χρήσιμες Πληροφορίες για Επεμβάσεις Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Πότε μπορώ να οδηγήσω ξανά μετά το laser?

Οδηγείτε ξανά όταν η όρασή σας ξεπεράσει τα 5/10 σε κάθε μάτι. Αυτό συνήθως συμβαίνει από την 3η έως τη 10η ημέρα. Συνήθως επιστρέφετε στην οδήγηση πιο γρήγορα με τη LASIK και αργότερα με την PRK/LASEK.

Κλείστε ένα
ραντεβού τώρα

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα και κλείστε ένα ραντεβού για να συζητήσουμε ότι σας απασχολεί.

+30 26610 47444