Skip links

Διαδικασία Επέμβασης Laser

Ιόνιο Οφθαλμολογικό Κέντρο

Προεγχειρητικός Έλεγχος

Είναι ίσως το σημαντικότερο στάδιο καθώς σε αυτό θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να καθοριστεί εάν είναι απολύτως ασφαλές να γίνει το laser και ποια μέθοδος είναι η πιο κατάλληλη. Η εξέταση διαρκεί περίπου μία ώρα και περιλαμβάνει: Πλήρη Διαθλαστικό Έλεγχο (ακριβή συνταγή γυαλιών), Βιομικροσκόπηση Οφθαλμών, Τοπογραφία Κερατοειδούς, Ανάλυση Οφθαλμικών Εκτροπών, Παχυμετρία Κερατοειδούς, Μέτρηση Ενδοφθάλμιας Πίεσης, Βυθοσκόπηση.

Την ίδια μέρα με τον προεγχειρητικό έλεγχο ο χειρουργός /οφθαλμίατρος σας αφού έχει στη διάθεσή του όλες τις εξετάσεις θα σας προτείνει ποιες λύσεις είναι ασφαλέστερες και καλύτερες για εσάς. Η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί και από τις ιδιαίτερες απαιτήσεις όρασης καθώς και από τις ιδιαίτερες δραστηριότητες του κάθε ασθενή. Εφόσον, ενδείκνυται το laser και συμφωνήσετε θα σας προταθεί ημερομηνία και ώρα χειρουργείου και θα ενημερωθείτε για το κόστος και για τυχόν προσφορές και θα σας ζητηθεί να υπογράψετε το έντυπο συγκατάθεσης για να προγραμματισθεί η διαδικασία.

Διαδικασία Επέμβασης Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Διαδικασία Επέμβασης Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Ημέρα Χειρουργείου

Κατά την ημέρα που έχει οριστεί το laser θα πρέπει να έρθετε 45 λεπτά πριν την καθορισθείσα ώρα επέμβασης. Καλό θα είναι να σας συνοδεύει ένα άτομο και να μην χρειαστεί να οδηγήσετε μετά. Αφού γίνει η απαραίτητη προετοιμασία από τη νοσηλεύτρια θα οδηγηθείτε στο χώρο του laser. Η νοσηλεύτρια μας θα σας προετοιμάσει για το laser και θα σας ενημερώνει για κάθε βήμα.

Η αναισθησία είναι αποκλειστικά τοπική και γίνεται μόνο με σταγόνες. Δε χρειάζεται και δε γίνεται ένεση. Σε περιπτώσεις που α ασθενή το επιθυμεί μπορεί να δοθεί ένα απλό ηρεμιστικό από το στόμα.

Ο χειρουργός θα σας καθοδηγεί σε όλη τη διαδικασία. Θα χρειαστεί να ξαπλώσετε σε ένα ειδικό κρεβάτι. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα κρατάτε ανοικτά τα μάτια σας καθώς ένα πλαστικό εργαλείο θα σταθεροποιεί τα βλέφαρα χωρίς να αισθάνεσθε ενόχληση. Θα σας ζητηθεί να κοιτάτε σε ένα συγκεκριμένο στόχο. Ακόμα και αν αποσπαστεί η προσοχή σας, το laser έχει πολλαπλούς αισθητήρες που σε κλάσματα δευτερολέπτου σταματούν αυτόματα τη διαδικασία. Αφού μπουν αντισηπτικές σταγόνες ο γιατρός σας θα τοποθετήσει ένα προστατευτικό χάρτινο κάλυμμα. Θα σας ζητηθεί να κοιτάτε το στόχο. Αν έχετε επιλεγεί για LASIK πρώτα θα τοποθετηθείτε στο femtosecond laser όπου θα γίνουν τα flaps και κατόπιν στο excimer laser όπου θα γίνει το laser αφαίρεσης του διαθλαστικού σας σφάλματος (μυωπία-υπερμετρωπία-αστιγματισμός-πρεσβυωπία). Το κάθε laser διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια αυτή ενδέχεται να ακούτε ένα μικρό θόρυβο όπου δεν είναι άλλο από τη λειτουργεία του laser. Δε θα αισθανθείτε κάποιο πόνο, παρά μόνο θα έχετε την αίσθηση ότι γιατρός κάνει μία διαδικασία στην οφθαλμική περιοχή. Θα έχετε συνεχή συνομιλία με το όλο το ιατρικό team και θα μπορείτε να ζητήσετε ότι χρειάζεστε ακόμα και τη διακοπή της διαδικασίας. Στη λήξη της διαδικασίας θα τοποθετηθούν αντιβιοτικές σταγόνες και θα τοποθετηθεί ένας θεραπευτικός φακός επαφής ο οποίος θα παραμείνει συνεχόμενα στο μάτι από 2 έως 5 ημέρες και θα αφαιρεθεί από τον ιατρό σας. Η επέμβαση γίνεται και στους δύο οφθαλμούς διαδοχικά την ίδια ημέρα.

Θα παραμείνετε για περίπου μισή ώρα στο χώρο αποθεραπείας μαζί με τη συνοδεία σας για να χαλαρώσετε και ο ιατρός ή η νοσηλεύτρια θα σας εξηγήσουν ξανά τις μετεγχειρητικές οδηγίες και θα σας δώσουν τα κολλύρια σας. Ανάλογα με το είδος του laser που κάνατε ενδέχεται να έχετε κάποιες ενοχλήσεις. Ωστόσο θα σας έχουν δοθεί σταγόνες και φάρμακα για την προληπτική αντιμετώπιση και περιορισμό τους. Γενικά το LASIK έχει πιο «εύκολη» αποθεραπεία από το PRK/LASEK, αλλά όλα έχουν το ίδιο τελικό αποτέλεσμα και η επιλογή μεταξύ των τεχνικών πρέπει να γίνει με γνώμονα αποκλειστικά την ασφάλεια. Θα σας δοθεί επίσης και μία προστατευτική μάσκα να φοράτε προαιρετικά στον ύπνο.

Διαδικασία Επέμβασης Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Διαδικασία Επέμβασης Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Μετεγχειρητική Περίοδος

Πρώτη μετεγχειρητική ημέρα: Την επομένη της επέμβασης θα σας δει ξανά ο ιατρός σας. Στις πρώτες τρεις μέρες ενδέχεται να έχετε ενοχλήσεις όπως αίσθημα ξένου σώματος, φωτοφοβία, δακρύρροια, ερεθισμό. Ασθενείς με PRK/LASEK έχουν φυσιολογικά περισσότερη συμπτωματολογία από ότι οι ασθενείς με LASIK. Η αποκατάσταση της όρασης γίνεται σταδιακά. Γενικά στη LASIK το αποτέλεσμα φαίνεται γρηγορότερα. Ανάλογα με την μετεγχειρητική πορεία του κάθε ασθενούς θα ορισθεί μία δεύτερη επανεξέταση μεταξύ της 3ης και 5ης ημέρας όπου θα αφαιρεθεί και ο θεραπευτικός φακός.

Πρώτη μετεγχειρητική εβδομάδα. Ο ιατρός σας θα σας εξετάσει στο μικροσκόπιο για να ελέγξει ότι όλα εξελίσσονται φυσιολογικά και θα σας δώσει οδηγίες.
Πρώτος μετεγχειρητικός μήνας. Σε αυτήν την εξέταση συνήθως γίνεται μία καλή εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος. Ο ιατρός θα σας εξετάσει στο μικροσκόπιο, θα εκτελέσει μία τοπογραφία και θα αξιολογήσει το τελικό αποτέλεσμα του laser. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο χρειάζεται περισσότερος χρόνο (3-6 μήνες) για την οριστική εκτίμηση του αποτελέσματος.

Διαδικασία Επέμβασης Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Διαδικασία Επέμβασης Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Κλείστε ένα
ραντεβού τώρα

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα και κλείστε ένα ραντεβού για να συζητήσουμε ότι σας απασχολεί.

+30 26610 47444