Skip links

Επεμβάσεις Κερατόκωνου

Ιόνιο Οφθαλμολογικό Κέντρο

Κερατόκωνος είναι μία νόσος του κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού. Είναι αμφοτερόπλευρη, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί σε διαφορετικό βαθμό μεταξύ των δύο οφθαλμών. Η νόσος αυτοί μεταβάλει το σχήμα του κερατοειδούς μετατρέποντας το σε ποιο κωνικό, εισάγοντας έτσι υψηλό και ασταθή μυωπικό αστιγματισμό.

Στο κέντρο μας αναλαμβάνουμε όλο το εύρος διάγνωσης και αντιμετώπισης του κερατόκωνου.
Είμαστε εξοπλισμένοι με Τοπογραφία PENTACAM τελευταίας τεχνολογίας για διάγνωσηακόμα και των υποκλινικών τύπων κερατοκώνου όπως και με Τομογραφία προσθίου ημιμορίουκαιEpithelialMapping.
Πραγματοποιούμε Θεραπείες CROSSLINKING, εφαρμογές ειδικών φακών επαφής, εμφυτεύσεις δακτυλίων.
Κερατόκωνος | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Κερατόκωνος | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Πως εμφανίζεται η νόσος?

  1. Θολή όραση ακόμα και με γυαλιά
  2. Υψηλός αστιγματισμός
  3. Συνεχής αύξηση της συνταγής γυαλιών
  4. Χρόνια επιπεφυκίτιδα σε παιδική ηλικία

Ποια είναι η εξέταση επιλογής?

Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΪΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ είναι η εξέταση που χρειάζεται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση.
Πιο συγκεκριμένα η Τοπογραφία τύπου PENTACAM είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα να διαγνώσουμε τη νόσο σε πολύ πρώιμα στάδια και να γλιτώσουμε τον ασθενή μας από απώλεια όρασης. Προσοχή γιατί οι απλές τοπογραφίες δεν εξασφαλίζουν τη διάγνωση στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Κερατόκωνος | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Κερατόκωνος | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Ποια είναι η πιο σύγχρονη προσέγγιση?

Πρώτο μέλημα είναι η σταθεροποίηση της νόσου, ώστε να διατηρηθεί η υπάρχουσα οπτική οξύτητα και να αποφύγει ο ασθενής τη μεταμόσχευση κερατοειδούς και ταυτόχρονα ή σε δεύτερο χρόνο η βελτίωση της οπτικής οξύτητας.

Σταθεροποίηση

Για τη σταθεροποίηση η μέθοδος επιλογής είναι το CrossLinking (CXL).

CROSS-LINKING

 

Η νέα αυτή μέθοδος έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο και ως προς την σταθεροποίηση της πάθησης, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις ως προς τη βελτίωση της όρασης, μειώνοντας σημαντικά τα ποσοστά των ασθενών που καταλήγουν να χρειαστούν μεταμόσχευση κερατοειδούς.
Μέσα σε λίγα λεπτά υπό τοπική αναισθησία γίνεται ακτινοβόληση με υπεριώδη ακτινοβολία και συνεχής ενστάλαξη ριβοφλαφίνης. Ο σκοπός της τεχνική αυτής είναι να ενδυναμώσει τους δεσμούς μεταξύ των ινών κολλαγόνου που συνθέτουν τον κερατοειδή, σταθεροποιώντας τον.
Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα.
Η μέθοδος μπορεί να συνδυαστεί επίσης με άλλες τεχνικές βελτίωσης της όρασης όπως LASER και ενδοκερατοειδικοί δακτύλιοι.

Κερατόκωνος | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Κερατόκωνος | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Βελτίωση

Για τη βελτίωση της όρασης οι επιλογές εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου.
Ξεκινώντας από τις λιγότερο επεμβατικές οι επιλογές είναι οι ακόλουθες:

Οι φακοί επαφής αυτοί δίνουν μία πολύ ικανοποιητική όραση, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι πολλές φορές δεν εφαρμόζουν ικανοποιητικά στο μάτι και πέφτουν ή ενοχλούν.

Κερατόκωνος | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Οι εξατομικευμένοι αυτοί φακοί είναι πλέον η κύρια επιλογή για τους ασθενείς με κερατόκωνο. Υπάρχουν διαφόρων ειδών, από μαλακούς κερατοκωνικούς (kerasoft) έως υβριδικούς οι οποίοι είναι μαλακοί στην περιφέρεια και σκληροί στο κέντρο ή σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις οι σκληρικοί φακοί. Οι συγκεκριμένοι φακοί γίνονται πιο εύκολα αποδεχτοί από τον κερατωκονικό οφθαλμό. Ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος σας έχει τη δυνατότητα να σας εφαρμόσει όλους τους δοκιμαστικούς φακούς επαφής για να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή επιλογή.

Κερατόκωνος | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το CXL και σκοπό έχει την εξομάλυνση της επιφάνειας του κερατοειδούς για να μπορεί να δεχτεί ευκολότερα ένα φακό επαφής.

Το laser αυτό επίσης γίνεται ταυτόχρονα με το CXL και σκοπό έχει να μειώσει μέρος των διαθλαστικών ανωμαλιών.

Κερατόκωνος | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Ο δακτύλιος είναι ένα μικρό εμφύτευμα που τοποθετείται εντός του τοιχώματος του κερατοειδούς με σκοπό να επιπεδώσει το κωνικό παθολογικό τμήμα του κερατοειδούς, ομαλοποιώντας την επιφάνεια του.

Η μέθοδος αυτή αφορά σthn αντικατάσταση του κερατοειδούς με μόσχευμα από ανθρώπινο (αποβιώσαντα) δότη. Ωστόσο, έχει πλέον περιορισθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, λόγω της δυνατότητας σταθεροποίησης της νόσου με τη CXL.

Κερατόκωνος | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Κλείστε ένα
ραντεβού τώρα

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα και κλείστε ένα ραντεβού για να συζητήσουμε ότι σας απασχολεί.

+30 26610 47444