Skip links

Τεχνικές Επέμβασης Laser

Ιόνιο Οφθαλμολογικό Κέντρο

Τεχνικές Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Excimer LASER

Με την τεχνολογία του excimer LASER αλλάζουμε με εξαιρετική ακρίβεια και σταθερότητα το σχήμα του κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού διαμορφώνοντας τον τέλεια ώστε να καταφέρει να εστιάσει το φως με ακρίβεια στον αμφιβληστροειδή. Έτσι αποκαθίσταται η όραση χωρίς την ανάγκη γυαλιών.

LASIK

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή τεχνική που εφαρμόζεται ήδη πάνω από 25 χρόνια. Το πρώτο στάδιο είναι ο διαχωρισμός ενός πετάλου (flap) περίπου 100 μm από το ανώτερο στρώμα του κερατοειδούς ώστε το laser να εφαρμοσθεί εντός του τοιχώματος του κερατοειδούς.
Το δεύτερο στάδιο είναι η σμίλευση του κερατοειδούς με το excimer laser για τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος (Μυωπία-Υπερμετρωπία-Αστιγματισμός). Το τρίτο στάδιο είναι η επαναφορά του flap που έχει διαχωρισθεί στην αρχική του θέση ώστε η επιφάνεια του οφθαλμού να παραμείνει σχεδόν άθικτη. Προαιρετικά πολλοί χειρουργοί τοποθετούν ένα θεραπευτικό φακό επαφής για 24 ώρες, ώστε να προστατευτεί καλύτερα το flap και τον αφαιρούν οι ίδιοι στην πρώτη μετεγχειρητική μέρα παρακολούθησης.

Τεχνικές Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Τεχνικές Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

PRK/LASEK

Οι δύο αυτές μέθοδοι είναι παρόμοιες μεταξύ τους και περιγράφονται μαζί ως «επιφανειακές φωτεκτομές».
Το πρώτο στάδιο είναι η αφαίρεση/καθαρισμός του επιθηλίου του κερατοειδούς (παρόμοιο με την επιδερμίδα του δέρματος) ώστε το laser να εφαρμοσθεί στην επιφάνεια του. Οι δύο μέθοδοι (PRK και LASEK) διαφέρουν στον τρόπο που καθαρίζεται το επιθήλιο: στην πρώτη γίνεται με μηχανικό τρόπο και στη δεύτερη με τη χρήση αραιωμένης φαρμακευτικής αλκοόλης.
Το δεύτερο στάδιο είναι η σμίλευση του κερατοειδούς με το excimer laser για τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος (Μυωπία-Υπερμετρωπία-Αστιγματισμός), όπως ακριβώς εφαρμόζεται και στη LASIK. Μετά τη σμίλευση αρκετές φορές ενσταλάζεται από το χειρουργό αραιωμένη μιτομικίνη για να εξασφαλιστεί η μετεγχειρητική διαύγεια του ιστού.
Στο τέλος της επέμβασης ενσταλάζονται κολλύρια και τοποθετείται πάντα ένας θεραπευτικός φακός επαφής για 4-5 ημέρες ώστε να βοηθήσει στην επούλωση του επιθηλίου και να μειώσει τις πιθανές πρώιμες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις. Ο φακός επαφής αφαιρείται από το χειρουργό όταν ολοκληρωθεί η επούλωση.

Διαφορές των δύο τεχνικών

Και οι δύο μέθοδοι εφόσον επιλεγούν και πραγματοποιηθούν από εκπαιδευμένους και ειδικευμένους στη διαθλαστική χειρουργική οφθαλμίατρους και εφαρμοσθούν σε έγκυρα οφθαλμολογικά κέντρα είναι το ίδιο αποτελεσματικές και ασφαλείς.
Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε κάποιες βασικές διαφορές τους:

Οι επιφανειακές φωτεκτομές (PRK και LASEK) θεωρούνται «λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι» επειδή δε συμπεριλαμβάνουν το διαχωρισμό του επιφανειακού πετάλου «flap» πάχους περίπου 100 μm και γίνονται απευθείας στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Επίσης μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και σε λεπτότερους κερατοειδείς, σε κερατοειδείς με μικρές ανωμαλίες της επιφάνειας τους και γενικότερα σε αρκετές περιπτώσεις που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η LASIK. Γενικά προτιμάται ως μέθοδος σε μάτια με «πιο ευαίσθητα χαρακτηριστικά» και σε μικρότερες των 6 διοπτριών μυωπίες. Στα μειονεκτήματά όμως συμπεριλαμβάνονται η αργή αποκατάστασή της όρασης που μπορεί να πάρει μέχρι και 7-10 ημέρες μέχρι κάποιος πχ να οδηγεί με ικανοποιητική όραση και μέχρι 1-3 μήνες για να αποκτήσει το τέλειο οριστικό αποτέλεσμα. Επίσης τις πρώτες 2 μετεγχειρητικές ημέρες ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ενοχλήσεις ή πόνο συνήθως σαν αίσθημα ξένου σώματος στα μάτια.

Από την άλλη η μέθοδος LASIK είναι πιο δημοφιλής επειδή είναι «ανώδυνη» και ο ασθενής συνήθως έχει πολύ άνετη μετεγχειρητική αίσθηση. Επίσης έχει «πολύ γρήγορη αποκατάσταση της όρασης» επιτρέποντάς του να επανέλθει σχεδόν σε όλες τις φυσιολογικές του δραστηριότητες μέσα σε 1-2 ημέρες από την επέμβαση και δεν απαιτείται η χρήση αραιωμένης μιτομικύνης όπως και ότι χρειάζεται γενικότερα μικρότερο διάστημα ενστάλαξης φαρμακευτικών κολλυρίων. Επιπλέον, θεωρείται ότι υπερτερεί στη σταθερότητα του αποτελέσματος ακόμα και σε υψηλές μυωπίες, στην υπερμετρωπία και στον αστιγματισμό. Οι μέθοδος αυτή όμως ως σχετικά πιο επεμβατικής απαιτεί πιο αυστηρά προεγχειρητικά κριτήρια επιλογής όπως μεγαλύτερο πάχος και τέλειες καμπυλότητες κερατοειδούς, πολύ καλή επιφάνεια οφθαλμού και να μην έχουν προηγηθεί τραύματα ειδικά στον κερατοειδή.

Τεχνικές Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Τεχνικές Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Εξατομίκευση θεραπείας

Με τη χρήση Wavefront-guided εφαρμογών laser έχουμε πλέον τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα εξατομικεύοντας τη θεραπεία σε κάθε μάτι. Δηλαδή αντί να βασιζόμαστε μόνο στη συνταγή του διαθλαστικού σφάλματος (μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό) του κάθε ασθενούς, όπως όταν δίνουμε γυαλιά, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να χαρτογραφούμε σε κάθε μικρόμετρο του οφθαλμού το διαθλαστικό σφάλμα ή ανωμαλία του κερατοειδούς και να δίνουμε την πληροφορία αυτή ψηφιακά στο laser , ώστε αυτό με τη σειρά του να εφαρμόσει την θεραπεία που χρειάζεται ακριβώς το κάθε μάτι. Με τη μέθοδο αυτή που ονομάζουμε Customvue Treatment πρακτικά βελτιώνουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά της όρασης που είναι χρήσιμα στη βραδινή οδήγηση, σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού ή όπου απαιτείται υψηλή ευαισθησία αντίθεσης όπως σε αθλητικές δραστηριότητες στο χιόνι ή στη θάλασσα.

«Bladeless» Επεμβάσεις

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη διαθλαστική χειρουργική είναι το Femtosecond LASER, η οποία επιτρέπει πλέον να γίνονται επεμβάσεις χωρίς νυστέρι. Για τη μέθοδο LASIK η χρήση του συγκεκριμένου laser δίνει τη δυνατότητα το flap να δημιουργείται χωρίς μικροκερατόμο, δηλαδή χωρίς λεπίδι. Με τον τρόπο αυτό η επέμβαση γίνεται γίνεται ανέπαφα χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά laser ένα για το flap και ένα για τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) που επιθυμούμε. Η τεχνολογία αυτή δίνει απόλυτη ακρίβεια βελτιστοποιώντας την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της επέμβασης. Ουσιαστικά με το συγκεκριμένο laser που ονομάζεται Intralase Fs ο χειρουργός μπορεί πλέον να προγραμματίσει τις διαστάσεις, το προσανατολισμό, το πάχος και τη γεωμετρία του flap και να προβλέψει την ποιότητα πριν προχωρήσει στην επέμβαση.

Τεχνικές Laser | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Η εφαρμογή του συνδυασμού των δύο παραπάνω τεχνικών (Customvue και Intralase) στη μέθοδο LASIK είναι η πιο εξελιγμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός) και περιγράφεται επίσημα ως iLASIK.

Κλείστε ένα
ραντεβού τώρα

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα και κλείστε ένα ραντεβού για να συζητήσουμε ότι σας απασχολεί.

+30 26610 47444