Skip links

Επεμβάσεις Καταρράκτη

Ιόνιο Οφθαλμολογικό Κέντρο

Στην Κέρκυρα πραγματοποιούνται πλέον επεμβάσεις καταρράκτη με την πιο εξελιγμένη μέθοδο φακοθρυψίας, χρησιμοποιώντας το μηχάνημα “Infiniti” της Alcon και το χειρουργικό μικροσκόπιο «Leica».

Το κέντρο μας είναι πλέον εξοπλισμένο με βιομετρία «IOL MASTER 500» για την επιλογή Premium ενδοφακών, ώστε μαζί με την επέμβαση καταρράκτη να διορθώνονται ταυτόχρονα και διαθλαστικά σφάλματα όπως μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία και πρεσβυωπία.

Καταρράκτης | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Τι είναι Καταρράκτης

Καταρράκτης σημαίνει η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού, όπου έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται στις φωτεινές ακτίνες να περάσουν στο εσωτερικό του οφθαλμού και να μετατραπούν σε καθαρό οπτικό σήμα. Το κύριο αίτιο είναι η ηλικία, αλλά γίνεται να διαγνωσθεί καταρράκτης και σε νεότερη ηλικία λόγω γενετικής προδιάθεσης, εμβρυικών ανωμαλιών, τραύματος ή και φαρμακογενών παραγόντων.

Μέθοδος Φακοθρυψία

Στην Κέρκυρα πλέον έχουμε τη δυνατότητα επέμβασης καταρράκτη με τον πιο εξελιγμένη μέθοδο φακοθρυψίας. Η μέθοδος αυτή, κοινώς γνωστή ως LASER, στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί υπέρηχο για το θρυμματισμό του φακού, χωρίς τομές ή ράμματα, παρά με μία οπή 2 χιλιοστών από την οποία θρυμματίζεται ο «θολός» κρυσταλοειδής φακός και εμφυτεύεται ο νέος τεχνητός.

Δείτε το βίντεο
Καταρράκτης | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Καταρράκτης | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Καταρράκτης | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Χρειάζεται αναισθησία?

Πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις δε χρειάζεται αναισθησία, μέθη, αλλά ούτε και περιβολβική ένεση αναισθητικού όπως παλαιότερα.
Η επέμβαση γίνεται μόνο με τοπική ενστάλαξη αναισθητικών σταγόνων.
Ωστόσο, για ειδικές περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα γενικής αναισθησίας ή μέθης.

Καταρράκτης | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Πρέπει ο Καταρράκτης να ωριμάσει
για να χειρουργηθεί?

Καταρράκτης | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

ΟΧΙ. Ο καταρράκτης πρέπει να χειρουργηθεί όταν αρχίσει να επηρεάζει λειτουργικά την όραση ακόμα και όταν ο ασθενής φοράει τα γυαλιά του. Ένας παραμελημένος υπερώριμος καταρράκτης όπου ο φακός έχει σκληρύνει υπερβολικά, κάποιες φορές δε δύναται να χειρουργηθεί με τη σύγχρονη μέθοδο της φακοθρυψίας παρά μόνο με την κλασική επέμβαση της εξωπεριφακικής, κατά την οποία πραγματοποιούνται μεγάλες τομές και ράμματα. Σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος αποκατάστασης είναι πολύ πιο μεγάλος, το τελικό αποτέλεσμα λιγότερο ικανοποιητικό και ο κίνδυνος επιπλοκών μεγαλύτερος. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να αφήνουμε το καταρράκτη να ωριμάσει, ‘όπως έλεγαν παλιότερα, γιατί υπάρχει κίνδυνος μία επέμβαση ρουτίνας να μετατραπεί σε μία δύσκολή και περιπλεγμένη διαδικασία.

Επιλογή προηγμένων ενδοφακών

Καταρράκτης | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Καταρράκτης | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Καταρράκτης | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Καταρράκτης | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Γίνεται με την επέμβαση να αποδεσμευτώ και από τα γυαλιά μου.?

ΝΑΙ. Με τη χρήση μίας από το πιο σύγχρονες βιομετρίες που διαθέτουμε στο κέντρο μας την IOLMASTER 500, έχουμε τη δυνατότητας να επιλέγουμε για τους ασθενείς μας εξατομικευμένα τους ενδοφακούς ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οφθαλμού, αλλά και ανάλογα με τις απαιτήσεις του ασθενούς. Πλέον εκτός από το να βελτιώνεται η όραση, δύναται να αντιμετωπίζουμε στον ίδιο χρόνο και παράλληλα προβλήματα όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία, αστιγματισμός, η πρεσβυωπία αλλά και συνδυασμούς των παραπάνω. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με καταρράκτη, υπερμετρωπία, αστιγματισμό και πρεσβυωπία όπου πριν από την επέμβαση έβλεπε θολά μακριά και κοντά ακόμα και με διαφορετικά ζευγάρια γυαλιών, μπορεί πλέον με μία μόνο επέμβαση να έχει μία πολύ καλή όραση, αλλά ταυτόχρονα να μη χρειάζεται γυαλιά ούτε για μακριά ούτε για κοντά.

Προεγχειρητικός έλεγχος

Ο έλεγχος πραγματοποιείται στο Οφθαλμολογικό κέντρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης θα αξιολογηθεί η οπτική οξύτητα, η διαθλαστικές ανωμαλίες, τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του οφθαλμού καθώς και ο βυθός ώστε να σχεδιαστεί με τον πιο κατάλληλο τρόπο η επέμβαση.
Θα σας ζητηθεί από τον ιατρό σας να δώσετε πληροφορίες για το ιατρικό σας ιστορικό καθώς και εάν παίρνετε φάρμακα ή εάν έχετε αλλεργίες.
Στην εξέταση αυτή θα γίνει ενστάλαξη σταγόνων για τη βυθοσκόπηση όπου θα επηρεάσουνε την όρασή σας για μερικές ώρες από την επέμβαση. Καλό είναι να συνοδεύεστε εκτός και εάν δε χρειαστεί να οδηγήσετε.

Καταρράκτης | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης
Καταρράκτης | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Ημέρα της επέμβασης

Θα σας έχει δοθεί ακριβής ώρα επέμβασης, ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε με αναμονές.
Το πρωί θα μπορείτε να πάρετε ένα ελαφρύ πρωινό ή και τα φάρμακά σας εάν είστε σε θεραπεία για άλλα προβλήματα υγείας, εκτός εάν σας πει διαφορετικά ο οφθαλμίατρος σας.
Όταν προσέλθετε στην Κλινική θα σας οδηγήσουν στο χώρο προετοιμασίας και θα γίνει ενστάλαξη σταγόνων που μεγαλώνουν τη διάμετρο της κόρης και θα σας δοθεί προαιρετικά ένα ηρεμιστικό χαπάκι.

Μετά από 30-40 λεπτά η νοσηλεύτρια θα σας προετοιμάσει και θα σας συνοδεύσεις στο οφθαλμολογικό τμήμα των χειρουργείων για την επέμβαση.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της θα σας ζητηθεί να κοιτάζετε προς το φως του μικροσκοπίου. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα κρατάτε το μάτι σας ανοικτό και σταθερό καθώς ένα ειδικό μαλακό εξάρτημα θα φροντίζει για αυτό.
Η επέμβαση δεν πονάει, ωστόσο μπορεί να αισθάνεσθε κάποιες μικροενοχλήσεις ή τσουξίματα για τα οποία θα ενημερώσετε τον οφθαλμίατρός σας ώστε να ενσταλάξει παραπάνω αναισθητικές σταγόνες.
Μετά από την επέμβαση ο ιατρός θα σας δώσει δύο κολλύρια να ενσταλάζετε για 1 μήνα στο χειρουργημένο οφθαλμό.

Καταρράκτης | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Τι πρέπει να προσέχω μετά από την επέμβαση?

Την πρώτη ημέρα θα έχετε ένα προστατευτικό κάλυμμα στο χειρουργημένο οφθαλμό μέχρι να σας δει την επομένη ο ιατρός σας.

Νερό: Δεν πρέπει να μπει νερό στο μάτι για μία εβδομάδα.
Βάρη και σκυψίματα: Δεν επιτρέπονται για 15 ημέρες.
Τηλεόραση και υπολογιστής: Μετά από μία ημέρα.
Αθλήματα: Τρέξιμο μετά από 15 ημέρες και εντατική άθληση μετά από 1 μήνα.
Αγροτικές εργασίες: Μετά από 1 μήνα.

Καταρράκτης | Οφθαλμιατρεία Καλούδης Μπουζούκης

Κλείστε ένα
ραντεβού τώρα

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα και κλείστε ένα ραντεβού για να συζητήσουμε ότι σας απασχολεί.

+30 26610 47444