Ο οφθαλμός δημιουργείται από τρεις χιτώνες: τον εξωτερικό χιτώνα που ονομάζεται σκληρός, το μέσο χιτώνα ή χοριοειδή και τον εσωτερικό χιτώνα, τον αμφιβληστροειδή.
Το οπτικό σύστημα του οφθαλμού υποστηρίζεται από δύο φακούς: τον κερατοειδή και τον κρυσταλλοειδή φακό που επιτυγχάνουν συνδυαστικά να εστιαστεί το είδωλο στο σωστό σημείο, δηλαδή στην ωχρά κηλίδα ώστε από εκεί να μεταφερθεί η πληροφορία με το οπτικό νεύρο στον εγκέφαλο και να αναλυθεί ως εικόνα.
Το τμήμα μπροστά από το φακό αποτελεί το πρόσθιο ημιμόριο του οφθαλμού, το οποίο διακρίνεται στον πρόσθιο θάλαμο και τον οπίσθιο θάλαμο. Αμφότεροι οι θάλαμοι είναι πλήρεις υδατοειδούς υγρού, ενώ στον οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού, πίσω από το φακό βρίσκεται το υαλώδες σώμα.
Στο οπίσθιο ημιμόριο του οφθαλμού βρίσκεται ο αμφιβληστροειδής ο οποίος περιέχει τους φωτοϋποδοχείς, κύτταρα δηλαδή (κωνία και ραβδία) που λαμβάνουν το φωτεινό ερέθισμα και το μετατρέπουν σε οπτικό σήμα (εικόνα).
Η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς ονομάζεται Ωχρά Κηλίδα και εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση φωτοϋποδοχέων (ειδικά κωνίων) και ευθύνεται για την ευκρίνεια της κεντρικής όρασης. Η περιφερική περιοχή του οφθαλμού ευθύνεται για την περιφερική και τη βραδινή όραση και περιέχει ιδίως ραβδία.
Το οπτικό ερέθισμα μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα από τους φωτοϋποδοχείς και μεταφέρεται σε ειδικά νευρικά κύτταρα (γαγγλιακά κύτταρα) τα οποία ενώνονται όλα μαζί και δημιουργούν το οπτικό νεύρο που μεταφέρει συνολικά την πληροφορία στον εγκέφαλο.
Κλείστε ένα
ραντεβού τώρα
Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα και κλείστε ένα ραντεβού για να συζητήσουμε ότι σας απασχολεί.